accountant exact online lent

beperking van aftrek van hypotheekrente: de bijleenregeling!

U heeft uw oude woning verkocht met overwaarde en stroomt door naar een nieuwe koopwoning.

Wellicht krijg u te maken met de zogeheten bijleenregeling uit de Wet inkomstenbelasting.

U kunt dan tegen een beperking van renteaftrek aanlopen, als er sprake is van overwaarde op de oude woning die niet (geheel) is gebruikt voor de aanschaf van de nieuwe woning.
De basis van de regeling is niet heel complex. Echter, in geval van beëindiging partnerschap, erven of een pand inbrengen in een onderneming kan de regeling bijzonder ingewikkeld uitpakken.

Hier een eenvoudig voorbeeld:
U verkoopt de huidige woning voor € 300.000 (inclusief verkoopkosten). Op deze woning zit nog een hypotheek van € 200.000, waarvan de rente volledig aftrekbaar is. De gerealiseerde overwaarde (die fiscaal ‘vervreemdingssaldo’ heet) is dan € 100.000.
U koopt een nieuwe woning waarvoor u in totaal € 400.000 gaat betalen. Indien u de € 100.000 overwaarde volledig ‘inbrengt’, kunt u de rente over de nieuwe hypotheek van € 300.000 ‘gewoon’ volledig aftrekken. Leent u echter het volledige bedrag van € 400.000 dan mag u maar 75 % (300.000 / 400.000) van de hypotheekrente aftrekken.
De wetgever beperkt hier dus de renteaftrek indien de overwaarde op de oude woning niet gebruikt is ter aanschaf van de nieuwe woning. Het idee hierachter is om huiseigenaren bij verhuizing te ontmoedigen hun overwaarde te gebruiken voor andere zaken dan de financiering van de nieuwe woning.

De bijleenregeling is vaak van toepassing in de huidige huizenmarkt,  doordat mensen met overwaarde hun huis (kunnen) verkopen en vervolgens een duurdere woning terugkopen met 100% financiering.

 


Geplaatst

in

,

door

Tags: