U verkoopt met een webshop of in een online warenhuis producten aan particuliere klanten in binnen-en buitenland. De verkochte goederen worden vervolgens vanuit Nederland naar de klant vervoerd.

Woont de klant buiten Nederland in een EU-lidstaat dan dient er omzetbelasting te worden afgedragen in die betreffende lidstaat. Dit is verplicht vanaf het moment dat uw omzet voor dat land hoger is dan het toegestane drempelbedrag. Tot aan dit drempelbedrag mag u Nederlandse btw in rekening brengen.
Wat lastig is aan deze regelgeving is dat de drempelbedragen per lidstaat nogal kunnen verschillen. Bovendien ontstaat er belastingplicht in een betreffend land zodra de drempel overstegen is. U dient dus zorgvuldig te anticiperen en tijdig een omzetbelastingnummer in het betreffende land aan te vragen.

U mag de belastingdienst echter ook verzoeken om direct met buitenlandse omzetbelasting te factureren. Dit kan voordelig zijn als u regelmatig aan klanten levert in een land met een lager btw-tarief, zoals bijvoorbeeld in Duitsland.